Към съдържанието

Начало /

Новини /

ФОТОЕЛЕКТРИЧНИ СЕНЗОРИ ЗА ЦВЕТНИ МАРКЕРИ ВЪРХУ ОПАКОВКИ OMRON E3S-DC

ФОТОЕЛЕКТРИЧНИ СЕНЗОРИ ЗА ЦВЕТНИ МАРКЕРИ ВЪРХУ ОПАКОВКИ OMRON E3S-DC

20 юни 2024

Omron представя ключовата си серия фотоелектрични датчици с IO-Link за разпознаване на цветни маркери в опаковъчни приложения E3S-DC. Трите модела от продуктовата гама позволяват прецизна детекция и на най-малките разлики в цвета, включително върху лъскави и многоцветни опаковки.

Сензорите E3S-DC се използват в комбинация с фиброоптичните усилватели с EtherCAT свързаност E3NX-CA от гамата на Omron за максимална ефективност.

Огромно разнообразие от опаковки, една серия датчици

В съвременната индустрия, и по-специално в хранително-вкусовия сектор, бутилирането на напитки, фармацевтичната и козметичната промишленост, се среща изключително голямо разнообразие при дизайна и материалите на опаковките.

Широко използвани са лъскави алуминиеви фолиа, които предотвратяват окисляването на храни и други нетрайни стоки, както и многоцветни пакети, предназначени да привличат вниманието на потребителите.

В контекста на това многообразие непрекъснато нараства търсенето на гъвкави и прецизни средства за детекция на цветни опаковки с малки разлики между нюансите на фона и маркировката или светлоотразителни и гланцирани повърхности, както и на системи, позволяващи надеждно разпознаване на цветовете дори при голям продуктов асортимент и честа смяна на изделията на поточната линия.

Със серия E3S-DC Omron осигурява единно решение за всички тези взискателни приложения, които често се оказват сериозно предизвикателство за конвенционалните системи в сегмента.

Широк набор от възможности

Сензорите E3S-DC дават възможност за прецизно разпознаване на цветни маркери върху всякакви по тип опаковки благодарение на тесния си светлинен лъч и големия обектив за стабилна детекция на обекти под различни ъгли.

Излъчваната светлина попада върху поле със сравнително голяма площ. Така при директното инсталиране на датчиците над желаната зона от опаковката се гарантира надеждна обработка дори на лъскави и високоотразителни (до 99%) повърхности. В допълнение, не е необходима настройка на диапазона на падащата светлина, в който не се получава насищане.

Интегрираният трицветен (RGB) светлоизлъчващ LED елемент с висока яркост драстично подобрява интензитета на светлината. Друго предимство е интелигентната технология за намаляване на шума, чрез която се постига висок динамичен диапазон без насищане дори при огледални повърхности. Това е възможно без да се налага регулиране/коригиране на интензитета на светлината.

Серия E3S-DC се отличава с високо съотношение между сигнал и шум (S/N), което позволява разпознаване дори на подобни цветове с минимални разлики в нюансите. В основата му са три смарт технологии:

  • Мощна и високоефективна оптична система, трицветен светодиод с висока яркост на сензорите и ярък бял светодиод на фиброусилвателя;
  • Интелигентен алгоритъм за редуциране на шума („Smart Noise Reduction“);
  • Високоскоростни и високопрецизни микрочипове („N-core“).

Още ключови предимства

Визуализирането на вариации в отпечатаните върху опаковките цветове улеснява отстраняването на проблеми, което значително намалява престоите на оборудването.

Данните за цветни маркери и фонове за всеки лот опаковки (включително за вариациите в цветовете) се изпращат към хост и качествено се оценяват. Тази информация се обработва в специална база данни, което позволява задаване на оптимални прагове за детекция и максимално бързо идентифициране на причините за възникнали проблеми.

Доскоро настройката на подобни прагове при въвеждане на сензори за цветни маркери в експлоатация изискваше опитен оператор с експертни познания, серия E3S-DC позволява автоматично използване на най-подходящата настройка само чрез въвеждане на RGB съотношението на съответната опаковка.

Повече за серия E3S-DC на Omron ще научите тук.