Clip01. Изпозлван хардуер: OMRON PLC CP1E-N40S1DT1-D и INVT HMI VT-070-H1ET, които са свързани по между си по сериeн интерфейс RS232.

2. Настройки за връзка на HMI VT-070-H1ET и PLC CP1E-N40S1DT1-D:

2.1. За HMI: VT-Designer, ver 2.0.5 или по-горна (Заб.1):
Заб. 1: Версията на софтуера VT-Designer е от значение не за настройката на връзката между терминала и контролера, а изпозването на прозрачната комуникация, описана в точка 6 по-долу.
Clip
Clip_2

2.2. За PLC: CX-Programmer, ver 9 или по-горна (Заб.2):
Заб. 2: Версията на софтуера CX-Programmer е спомената, защото използваният контролер в примера (CP1E-NxxS1) не се поддържа от по-старите версии на софтуера. Ако се използва друг тип контролер може и с по-стара версия на софтуера да се работи.
Clip_3
2.3. Кабел за връзка между PLC и HM
Заредете проекта и се уверете че всичко е наред с комуникацията между терминала и контролера

3. Настройка на IP адреса на терминала:
Влезте в системното меню на терминала Panel Setup. (Влиза се чрез последователно натискане на горен ляв-горен десен-горен ляв ъгъл на терминала. Ако са възприети командите светват червени квадратчета в ъглите при натискане)
Panel Setup – General – появява се прозореца от снимката по-долу.
Задайте Transpatent Communication: TRUE
Настройте IP Address, Subnet Mask, Gateway спрямо локалната мрежа в която ще се върже терминала. В случая е избран адрес 84 за терминала и съответно IP-то му е 192.168.0.84. Другите данни не могат да се избират а се определят от конкретната мрежа. Важно е да се избере уникално IP, което не се използва от друго устройство в същата мрежа, защото иначе може да възникне конфликт между тях.
Clip_4Натиснете ОК, за да запазите настройките и да затворите прозорец General.
За да излезете от системното меню на терминала Panel Setup, натиснете бутон RUN. Това ще ви върне в приложението.

4. Влезте в рутера и разрешете портове 9349 и 9350 за IP-то на терминала. В случая разрешаваме портове 9349 и 9350 за IP192.168.0.84. Рзрешете портовете за всички протоколи (TCP и FTP).

5. Отворете VT-Designer. Изберете Tools – Transparent Communication – Ethernet – Set
Clip_5

6. Ако за първи път отваряте прозрачната комуникация, вероятно драйверът не е инсталиран и се отваре следният прозорец:

За да инсталирате драйверите за виртуалния порт натиснете бутон „Install”. Започва автоматично инсталирането.
Ако инсталирането не започне проверете, че версията на софтуера VT-Designer, която използвате е поне ver 2.0.5. Ако сте с по-ниска версия на софтуера, дори и да натиснете бутона „Install” няма да започне инсталиране на драйвера. Тогава трябва да ъпгрейднете версията си на VT-Designer и да продължите отново от точка 5.
Clip_6
След като инсталирането на драйверите за виртуалния порт завърши, прозорецът за задаване на прозрачна комуникация през EtherNet има следния вид:
Clip_7
PC’s COM Port : COM21 – това е номерът под който се е инсталирал виртуалният порт на съответния порт. Адресирането на порта става автоматично и не може да се променя! Под този номер ще можете да адресирате виртуалния порт. В случая виртуалният порт се е инсталирал под номер COM21, но на друг компютър този номер може да е друг.
Panel’s IP Address : 78.83.65.54 – това е IP адресът на външната мрежа в която е свързан терминалът. (Това е външният реален IP адрес през който излизат всички устройства от вътрешната мрежа към интернет).
Panel’s COM Port : COM1 – това е серийният порт на терминала, към който физически е вързан контролерът, с който искаме да се вържем дистанционно. (точка 2.1 от това ръководство). В случая това е сериен порт COM1, но може да е COM2 или COM3, според настройките в проекта за връзка на терминала и контролера.
Когато тези настройки са направени, натискаме бутон „Start Transparent Communication”. На екрана на VT-Designer виждаме следния образа по-долу. Този екран се появява независино дали има наистина реализирана връзка на прозрачна комуникация с терминал. За да спрем прозрачната комуникация трябва да натиснем бутон „End Transparent Communication”.
Clip_8
Clip_9Когато има наистина активирана прозрачна комуникация, на екрана на терминала се появява съобщение „The transparent communication is in progress” и екранът не е активен за команди, бутони, въвеждане и мониторинг на стойности и т.н. За да спрем прозрачната комуникация от терминала трябва да натиснем бутон “ЕND” на терминала.

7. При реализирана активна прозрачна комуникация отваряме CX-Programmer и задаваме следните настройки за връзка към контролера:
Clip_10
Clip_11
Потвърждавате настройките с двата бутона OK и след това се свързвате към контролера PLC- Work Online. Ако всичко е наред се свързвате към контролера по същия начин както ако сте директно вързани към негов порт и можете да правите всички видове мониторинг и промени като online редактиране или зареждане на нова програма.
Възможно е, но НЕ се препоръчва да се променят настройките на комуникациония порт на контролера за връзка с терминала в този случай.

8. Прекрартяване на прозрачната комуникация

8.1 локално – чрез натискане на бутон “END” на терминала, под надписа „The transparent communication is in progress”. Това мигновено прекъсва прозрачната комуникация и прекъсва връзката на контролера с дистанционно вързания компютър. Ако това се случи, CX-Programmer дава грешка като при разкачен кабел или изключен контролер. Трябва да спрете Online връзката (да се разкачи CX-Programmer от контролера) и от VT-Designer да спрете прозрачната комуникация „End Transparent Communication” (точка 6). След това отново можете да стартирате прозрачната комуникация по стъпките описани по-горе.

8.2 дистанционно – първо се спира Online връзката (разкачва се CX-Programmer от контролера) и след това от VT-Designer се сприра прозрачната комуникация „End Transparent Communication”(точка 6). В този случай съобщението „The transparent communication is in progress” на терминала изчезва автоматично.

Заб: Ако се опитате да спрете прозрачната комуникация „End Transparent Communication” (точка 6) при свързан през нея CX-Programmer, се изписва съобщение, че портът се използва от друго приложение. За това е важно винаги първо да се изключва връзката през CX-Programmer и след това да се спира прозрачната комуникация.

Проектирано за интелигентна автоматизация в „Умните“ фабрики на бъдещетоние развихме промишлената G2RV реле серия на следващото ниво. Това ново допълнение към G2RV серията от релета се характеризира с патентован заключващ се тест бутон който позволява на оператори и инженери да тестват функциалността на панел,машина или система, или да симулират задвижващ механизъм когато един или повече модули са неактивни или отстранени.

Тест бутона е предпазен от защитен капак, за да се предотврати случайното активиране като в същото време дава информация на операторите от дистанция в опасна среда.

Единственото истински тънко промишлено реле.

Проектирано от първите принципи, вместо да бъде адаптирано от PCB реле, G2RV серията е единствената истински тънка серия на пазара. В резултат, G2RV предлага широк спектър от ползи за производителите на машини и табла. Едва 6mm широчина, G2RV серията е идеална за компактни табла и оборудване, като запазва издръжливостта и недежността – необходим за промишлено приложение.

В сърцето на G2RV серията лежи здрав механичен пин с голяма контактна повърхност,която осигурява надеждна връзка и висока производителност между цокъла и релето. Патонтованият дизайн на превключвателя с затварящ се защитен капак е (почти) невъзможно да се постигне в адаптирано PCB реле.

Индустриално реле с пълен набор от функции

G2RV е пълнофукционално промишлено реле с LED индикатор, механичен флаг и прозрачен корпус, така че работното състояние и условията да могат лесно да се следят. То може да бъде свързано без проблем с PLC, с лицеви клеми, като окабеляването е едновременно бързо и надежно. На разположение е богата гама от различни модели за включване на товар до 6A, с шест намотки включително и с универсално напрежение. Нещо повече – G2RV срията включва релета специално насочени към надеждно превключване на чуствителни товари с входни сигнали от 50 mA до 30 VAC или 36VDC. Налични са различни аксесоари и кабели, което прави тези релета перфектния избор за широк спектър от промишлени приложения.

ЕТ Гемамекс, 02 9631144

Новото решение от  ESTUN  предлага иновативно управление на ДВА или ТРИ мотора от ЕДИН серво драйвер, серия ETS.

В сравнение с класическото решение  драйвер – мотор, новото пести място, а средната цена за  серво ос  е   360 USD при мотори 200 и 400 W и 406 USD при мотори 400 и 750W.
Примерна конфигурация с ETS драйвер за три оси с три мотора, съответно 750w, 750w и 400w:
драйвер: 599USD
мотори 2x750W: 229+229= 458USD
мотор 400W: 163USD

servo_driver_three_axes_1

Комплекта включва и  5 м гъвкави  силов кабел, кабел за енкодера и два или три броя входно/изходни конектори. Несъмнено използването на ЕДИН серво драйвера е по-доброто бюджетно ориентирано решение от използването на два или три, като в този случай се гарантира по-висока производителност отколкото при класическото решение.

Серията ETS се дели на два вида управление за ДВА или ТРИ мотора, ETS-1010APC / ETS-101010APC. Серво моторите са с номинални мощности от 200W до 1.0kW. Захранващо напрежение от 230VAC (+10% -15%; 50/60Hz), улеснява още повече използването на серво комплекта. Разполага с инкрементален енкодер – 2500имп/об, като всяка серво ос може да бъде натоварена до 3 пъти над номиналната й мощност за кратък период от време. Компактните размери на серво драйвера от 90х220х198mm, позволяват намаляване размерите на електрическите табла и  го превръщат в предпочитан избор от професионалисти.

servo_driver_three_axes_2

Стандартният CAN bus интерфейс, улеснява интегрирането в настоящи системи. Въз основа на MODBUS протоколи RS232/RS485, може да се осъществи комуникация с логически-програмируеми контролери, терминали и други.

Параметрирането и програмирането става чрез използването на БЕЗПЛАТНИЯ софтуер ESview, разполагайки със следните възможности:

  • параметриране
  • мониторинг в реално време на различни величини
  • финна настройка

Типични приложения от индустрията са : CNC рутери, 3D столове, дървообработващи машини, металорежещи машини и други.

Серво драйвери:
ETS-1010APC – драйвер за два мотора
ETS-101010APC – драйвер за три мотора

Серво мотори:
EMJ-02APA22 – номинален въртящ момент 0.64 Nm/0.2kW
EMJ-04APB22 – номинален въртящ момент 1.27 Nm/0.4kW
EMJ-08APB22 – номинален въртящ момент 2.39 Nm/0.75kW
EMJ-10APB22 – номинален въртящ момент 3.18 Nm/1kW
EMG-10APB22 – номинален въртящ момент 4.78 Nm/1kW

Нашият екип от специалисти биха Ви съдействали относно избора, настройката или характеристиките на предлаганите продукти. При заинтересованост и повече подробности моля потърсете ни в удобно за Вас време.

С лансирането на новата серия температурни контролери E5GC празнината за 1/32 DIN контролер в семейството на E5_C ще бъде запълнена.

E5GC_190x232Миниатюризация
Наследяващ технологията и ефективността на вече утвърдената платформа Е5_С, E5GC доказва че миниатюризацията не води до липси в фукциалността.

В машини като екструдери,инкубатори или стерилизатори където мястото е ограничено,E5GC е елегантно решение характеризиращо се с огромен LCD дисплей уникален в своя клас. Контролерът е със свалящи се терминали за по удобно подвързване във варианти на отвертка и вариат push-in.

Лесна насройка
Открийте новите функции на E5_C семейстово по отношение на бързина на настройка с помощта на мощен ауто тунинг алгоритъм който прави излишни всякакви ръчни PID настройки.
Настройката на вашия контролер се е превъръща в детска игра, използвайки безплатния софтуерен продукт ThermoMini конфигуратор или професионалния  CX-Thermo софтуер където можете да програмирате логически операции или да следните процеса си с помоща на диаграми.